Nieuws
06 maart 2014 - Ron Smeets

26 Samsung's mogen in Amerikaanse winkels blijven liggen

Die titel kan wellicht verkeerd geinterpreteerd worden, maar het gaat toch echt over een van de vele rechtzaken en ruzies die Samsung en Apple al haren wereldwijd met elkaar uitvechten.

Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat de 26 Samsung modellen die volgens Apple uit de Amerikaanse winkels moesten verdwijnen vanwege patentbreuk gewoon verkocht mogen blijven worden. 

Leuk voor Samsung, maar de zaak liep al meer dan anderhalf jaar en hoewel er tussentijds nog nieuwere modellen aan de lijst toegevoegd zijn, zijn sommige modellen al uit de winkels verdwenen omdat ze niet meer gemaakt worden. 

Enfin, deze uitspraak lijkt dus een verlies voor Apple maar de fabrikant kreeg in de zomer van 2012 in een ander deel van deze zaak al 1 miljard dollar, onder voorbehoud, aan schadevergoedingen toegewezen. De rechters en jury hadden tijd nodig om te bepalen welk bedrag billijk was. En dat was schijnbaar een zware bevalling.

Tegelijk met de afwijzing van het verkoopverbod werd nu dan eindelijk ook het definitieve boetebedrag dat Samsung aan Apple moet betalen inzake de patentschendingen bepaald: 930 miljoen dollar. Met de huidige koers zo'n 673 miljoen Euro. Dat is maar een fractie, nou ja bijna $100 miljoen (€72,4 mljn), minder dan het bedrag dat ruim anderhalf jaar geleden toegewezen werd.

Bron: WSJ (abonnement)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.