Nieuws
17 november 2007 - Henk de Hooge

25 jaar Nokia deel 1: 'The Early Years'

Deze maand is het precies 25 jaar geleden dat Nokia de eerste 'mobiele telefoon' op de markt bracht, de Mobira Senator. Wie kent hem niet ;-)

De komende weken kijk ik, aan de hand van een poster die de Finnen dit jaar maakten, naar de diverse modellen die men in die 25 jaar geproduceerd heeft en die er gezamenlijk voor gezorgd hebben dat Nokia al jaren dé marktleider is.

In deel 1 komen de 'Early Years' aan bod. De tijd dat mobiele telefoons, inclusief de batterij, nog meer wogen dan een gemiddelde accu van een kleine auto.

De afbeelding hierboven toont Nokia's eerste 'autotelefoons', zoals gezegd was de Mobira Senator de eerste in de rij, gevolgd door modellen als de Excell PC105, een toestel met 8 uur standby- en 1 uur spreektijd.

Tussen 1996 en 1991 (foto's hieronder) werden de toestellen al een heel stuk 'draagbaarder', maar de prijzen lagen nog steeds in de buurt van de 4000 gulden (ongeveer 1850 Euro) waardoor het bezitten van een mobieltje nog maar voor weinigen weggelegd was.

Ik kan me nog een uitzending van het wetenschapsprogramma de 'Wondere Wereld' herinneren, volgens mij was dat in 1989, waarin Chriet Titulaer een portable telefoon toonde die hij uit Japan had meegenomen. hij verspelde toen dat we nog voor het einde van het milennium (1999) hier allemaal mee op zak zouden lopen. Chriet werd door velen uitgelachen, maar achteraf was zijn voorspelling zo gek nog niet.

Leuk Nokia weetje: Het tweede toestel op de derde foto (hierboven), de Technophone MC905A had dezelfde accu als de Williams Formule 1 racewagen van Nigel Mansell.

De eerste 'echte' GSM werd op 10 November van 1992 geintroduceerd, de 1011 (zie foto hieronder) en ja, dat typenummer had alles te maken met de releasedatum. De komst van de GSM standaard zorgde voor de echte (wereldwijde) doorbraak van mobieltjes. Het tijdperk van de (NMT) analoge mobiele telefoons met vaak krakend geluid en slechte gesprekskwaliteit was toen namelijk voorgoed voorbij. Daarover meer in het tweede deel. . .Gerelateerde links:
Nokia's eerste GSM viert vijftiende verjaardag
GSM is vandaag 20 jaar geworden
Over de auteur: Henk de Hooge
 
Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast blogger, strateeg, storyteller en een digitale nomade. Je maakt Henk blij met bijzondere en snelle auto's, reizen en coole gadgets.