Entertainment
24 november 2011 - Ron Smeets

20 jaar cel voor vier beledigende SMS'jes over Thaise Koning

In sommige landen moet je nog altijd heel goed uitkijken wat je SMS't en over wie. Van Noord-Korea zou mij dat op zich niets verbazen maar schijnbaar is dit in Thailand ook nog aan de orde van de dag.

Een gepensioneerde vrachtwagenchauffeur is afgelopen woensdag veroordeeld tot 20 jaar cel vanwege het versturen van 'beledigende' SMS'jes aan het adres van de Thaise Koning, Bhumibol Adulyadej (foto).

Dat is in Thailand dus niet alleen verboden maar kan dus ook tot lange gevangenisstraffen leiden. Volgens mij mag dat hier in Nederland (en veel andere landen) ook niet, maar om er nu 20 jaar cel op te zetten, dat vind ik ook wel weer wat overdreve.

Het ging om vier SMS'jes die de 61 jarige Ampon Tangnoppakul verzonden zou hebben naar een ambtenaar van de Thaise overheid. Het artikel zegt niet hoe de veroordeelde chauffeur aan het mobiele nummer van de ambtenaar kwam. De dader ontkent ook in alle toonaarden dat hij de SMS'jes verstuurd heeft. Hij zou, volgens zijn advocaat, niet eens weten hoe dat moet. Tsja, dat zou ik ook zeggen als ik (achteraf) wist dat ik 5 jaar cel per SMS kon krijgen. Volgens de dader zijn de SMS'jes vanaf zijn telefoon verstuurd toen het toestel in reparatie was. Mmmh, dat zou toch te controleren moeten zijn, mits de goede man zijn toestel natuurlijk bij een 'officiële' reparateur aangeboden heeft. Die kans acht ik echter klein ;-)

Hoe dan ook, het blijft een bizar verhaal. Overigens was de verdachte, en nu dus veroordeelde, man zelf niet bij de rechtzaak aanwezig. De gevangenis waar hij in voorarrest zat was namelijk onbereikbaar door de overstromingen in Thailand.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.