Nieuws
29 maart 2010 - Ron Smeets

1e Android Experience 'n succes

Afgelopen donderdag werd in Amsterdam de eerste editie van de Android Experience gehouden. Android is hot en dat bleek want er hadden zich meteen al meer dan 500 deelnemers ingeschreven om te komen luisteren naar diverse presentaties en een kijkje te nemen op de stands van verschillende toestel fabrikanten en applicatie ontwikkelaars.

OK, niet alle presentaties waren even interessant, maar dat heb je altijd bij dit soort conferenties.

Zelf was ik niet echt gecharmeerd van het verhaal dat Vincent Everts vertelde. De tijdreis langs de 'Smartphones' van de afgelopen 18 jaar was nog wel leuk, maar dat het niet zo veel met de ontwikkelinge van Android te maken. Daarover sprak hij alleen de laatste twee minuten van zijn presentatie. "Over drie jaar heeft iedereen een Android toestel" Mwah, dat moet ik eerst nog maar eens zien. Ik geloof daar niets van. Natuurlijk zal Android groeien en in potentie kan het zeker ook groter worden dan Symbian en/of Windows Mobile, maar iedereen??? Nee, dat gaat niet gebeuren.

Mark Moons van HTC had wel een aardig verhaal over de OS-strategie van HTC. De Taiwanezen waren de eerste toestel fabrikant die vanaf dag 1 op de Android trein van Google sprongen en dat heeft ze bepaald geen windeieren gelegd. Helaas schoot Mark af en toe iets te ver door als hij over de 'fruitige' concurrentie sprak, maar daar kom ik in een volgende posting, later vandaag, nog op terug. Het verhaal van HTC was verder wel erg duidelijk. "Open is beter", zowel voor de ontwikkelaars en fabrikanten als voor de consument. Dat kan ik alleen maar onderschrijven. Zijn pleidooi om de keuze voor een bepaald OS (Android, Windows Phone, Symbian etc) onderdeel te maken van de verkoopstrategie in telefoonwinkels vind ik echter iets te ver gaan. Ik denk dat de gemiddelde consument het namelijk weinig interesseert welk OS op zijn of haar Smartphone staat. Als de content maar goed is en hij of zij alles met het toestel kan doen wat hij of zij wil, toch?

De opzet van de organisatie om de dag te verdelen in een presentatie-deel (ochtend) en mini-beurs met (na de lunh) vond ik een prima idee. Natuurlijk was de algehele opzet van het event nog redelijk breed zonder veel diepgang, maar dat zal met opzet gedaan zijn om ervoor te zorgen dat een zo breed mogelijk publiek interesse toonde voor de eerste editie van de Android Experience. Ik denk dat men voor de volgende editie, en die gaat als ik de organisatie mag geloven er zeker komen, moet, en zal, zorgen voor wat meer diepgang, bijvoorbeeld door het organiseren van parallel-sessies rondom bepaalde thema's.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.