Nieuws
09 oktober 2010 - Ron Smeets

16 Megapixel camphones op komst

Ik dacht dat we wel zo ongeveer verlost waren van de megapixel-race bij camphones. De afgelopen jaren vielen de diverse fabrikanten regelmatig over elkaar heen met race om de eerste 5, 8 en 12 megapixel camphone uit te kunnen brengen. En dat terwijl er in Korea ruim vier jaar geleden al een 10 megapixel Samsung camphone was, maar dit ter zijde.

Sony heeft deze week de eerste 16 megapixel camphone module ter wereld gepresenteerd, de Exmor R IMX081PQ (links op de foto hiernaast).

Mmmh, ik hoop dat dit niet verwerkt wordt in de naam van de eerste 16 MP camphone die we in de loop van 2011 in de winkels kunnen gaan tegenkomen. Toch kleven er natuurlijk ook wel weer wat extra voordelen aan de doorontwikkeling van camphone modules. Meer megapixels betekenen (in sommige gevallen) meer detail en de nieuwe Sony module presteert ook weer beter bij omstandigheden waar gefotografeerd wordt bij weinig licht. Hieroinder kun je een tweetal vergelijkingen zien tussen te kwaliteit van de nieuwe 16 megapixel module en een 5 megapixel versie. Sony-16M-Foto-vs-5M-detail Sony-16M-Foto-vs-5M-licht

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.