Entertainment
16 december 2010 - Ron Smeets

14 smokkelende Chinese huisvrouwen met 428 mobiele gadgets

De beschikbaarheid van sommige mobiele gadgets in China blijft, door diverse invoerbeperkingen van de lokale overheid, ver achter bij de vraag. Smokkelen is daar dus erg populair, vooral op de route van Hong Kong, naar het het binnenland. Er worden zelfs complete tunnels gegraven.

Maar ook onschuldig uitziende huisvrouwen zijn populair bij de smokkelbendes. Onlangs werd een groepje van 14 dames bij een grenscontrole opgepakt die samen 88 iPads en 340 mobieltjes China in wilden smokkelen.

De 'straatwaarde' van deze partij bedroeg zo'n 110.000 Euro (950.000 Yuan). Een van de dames had maar liefst 65 toestellen rond haar lichaam 'gebonden'. Als de vrouwen niet gepakt worden, en dat gebeurt natuurlijk ook regelmatig, dan levert elk smokkeltripje hun zo'n 20 Euro op. Voor ons niet echt een lucratieve business dus, maar voor Chinese begrippen is 20 Euro natuurlijk wel een hoop geld.

De Chinese overheid is de afgelopen maanden strenger gaan controleren op smokkelaars. Daarbij zij al meer dan 1000 professionele smokkelaars tegen de lamp gelopen. Die hadden overigens niet alleen (mobiele) gadgets zoals iPads en (Nokia) toestellen bij zich. Ook sierraden en parfum zijn populaire smokkelwaren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.