Nieuws
01 september 2014 - Ron Smeets

112 in huis onbereikbaar voor tienduizenden mobiele bellers

KPN directeur Jacob Groote heeft in een interview met de Gelderlander gezegd dat 50 tot 60 duizend mensen in huis bij noodgevallen met hun mobiele telefoon geen verbinding kunnen krijgen met het noodnummer 112 omdat ze gewoonweg geen bereik hebben.

Hij spreekt over de zogenaamde 'witte vlekken' in de mobiele netwerken van providers die op dit moment nog steeds zo'n 1% van Nederland 'bedekken'. Een bekend probleem waar de KPN directeur nu een extra pikant sausje overheen giet. De reden? Die is verderop in het interview te lezen.

Het is voor providers niet realistisch om letterlijk 100% van Nederland, buiten- maar ook binnenshuis, te bedekken met mobiel bereik. Daarvoor zijn volgens de techneuten duizenden extra masten nodig. Ongeveer 60% meer dan er nu staan. Los van het feit dat providers in steeds meer gevallen te maken krijgen met het niet krijgen van vergunningen voor nieuwe mastlocaties kost het natuurlijk ook een aardige duit om al die nieuwe masten te plaatsen. Zeker als die maar voor 1% extra dekking zorgen. Dat laatste is overigens niet helemaal juist want met al die extra masten zou iedereen ook binnenshuis goed bereik hebben, en dat probleem speelt ongetwijfeld bij veel meer dan 1% van Nederland.

Enfin, het verhaal wordt met een verkapte oproep van een telecomexpert aan de overheid om dan, in het belang van de bereikbaarheid van 112, maar mee te financieren. Daar zou bijvoorbeeld een deel van het geld voor gebruikt kunnen worden dat (lokale) overheden verdiend hebben met de verkoop van energiebedrijven, aldus Raymond Bouwman. Het moge duidelijk zijn dat KPN directeur Groote dat een interessante optie vindt, alhoewel hij er wel bij zegt dat dat aan de politiek is. Tsja, die riep bij monde van minister Kamp onlangs nog dat mensen in landelijke gebieden er beter aan doen om ook nog een vaste telefoonlijkn aan te houden.

Groote beroept zich bij zijn uitspraken overigens op een onderzoek naar de mobiele bereikbaarheid van 112 dat later dit jaar gepresenteerd wordt. De vraag is nu hoe groot het probleem werkelijk is. Er zijn situaties bekend dat 112 mobiel niet of slecht bereikbaar was in geval van nood, maar hoe vaak het gebeurt? Dat weten we pas als de onderzoeksresultaten bekend zijn. Ik ben wel benieuwd of er lezers zijn die hier al eens mee te maken hebben gehad.

Via: De Gelderlander

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.