Nieuws
09 april 2014 - Ron Smeets

1 miljoen 4G abonnees voor KPN 4G

KPN maakte gisteren bekend dat de provider inmiddels al meer dan 1 miljoen 4G abonnees telt. Eelco Blok vertelde dat vol trots in de online talkshow van de provider (zie video hieronder). Niet geheel toevallig komt die mededeling op dezelfde dag dat de laatste 4G masten 'aangezet' zijn en ruim 95% van de Nederlandse bevolking nu binnen 4G dekking woont en werkt.

Dat wil overigens niet zeggen dat ook echt 1 miljoen KPN (en nieuwe) klanten zich de afgelopen 14 maanden actief gemeld hebben voor een 4G abonnement. Enkele maanden geleden maakte de provider namelijk bekend dat abonnees bij een verlenging of wijziging van hun contract automatisch 4G toegang kregen. 

De vraag is nu hoe KPN aan het getal van 1 miljoen gekomen is. Amper vijf maanden geleden was het namelijk nog 'ruim 200.000'. Een vervijfvoudiging van het 4G klantenbestand is best fors. Het zou bovendien betekenen dat ruim een vijfde van alle KPN abonnees al 4G gebruikt. Dat zou natuurlijk een mega succes zijn. Tijd voor een paar vragen aan de groene provider met betrekking tot het magische aantal van 1 miljoen 4G abonnees:

1. Zijn dit actieve gebruikers? Of

2. Worden ook alle abonnees meegeteld die de afgelopen maanden een verlenging of contractwijziging doorgevoerd hebben waarbij KPN (dat hebben ze vorige zomer al bevestigd) 4G ook maar meteen activeerde (zonder extra kosten of andere databundel)? En zo ja...

3. Worden dan ook de klanten meegerekend die door de actie van vraag 2 wel de beschikking hebben over 4G maar zelf nog geen 4G toestel (en/of sim) aangeschaft hebben? Ofwel de theoretische 4G klanten wiens abonnement wel al geschikt is maar die het actief nog niet kunnen gebruiken.

Natuurlijk heb ik deze vragen bij KPN neergelegd, maar een verhelderend antwoord kreeg ik vooralsnog niet: "Dank voor je mail. Tijdens de presentatie van de Q1 cijfers op 25 april zal KPN hier meer over vertellen."

Blok's mededeling over 1 miljoen 4G klanten:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.