Nieuws
01 november 2011 - Ron Smeets

1 miljardste Chinese mobiele beller begin 2012 verwacht

De afgelopen jaren is het aantal mobiele bellers in China explosief gegroeid. Medio 2005, ruim zes jaar geleden dus, stond de teller nog op een 'schamele' 363 miljoen en kwamen er maandelijks zo'n 3 miljoen mobiel bellende Chinezen bij.

Inmiddels (eind september 2011) is het aantal mobiele gebruikers in China gegroeid tot ruim 952 miljoen en per maand komen er zo'n 9.9 miljoen bij. Het duurt dus niet lang meer voordat China haar 1 miljardste mobiele beller mag verwelkomen. Met de huidige groei zal dat ergens in februari van 2012 gebeuren.

Ook het aantal 3G gebruikers stijgt in rap tempo. Momenteel zijn dat er 102.5 miljoen, ofwel 10.8% van het totaal aantal mobiele bellers. Echter, China Mobile, 's lands grootste provider voorspelde in 2006 nog dat men er van uit ging dat er rondom de Olympische Spelen van Beijing (augustus 2008) al 118 miljoen 3G gebruikers zou hebben. Dat is dus niet helemaal uitgekomen.SMS'en is ook in China verreweg de meest populaire data dienst. In september werden er gemiddeld maar liefst 78.4 miljard SMS'jes per dag verstuurd.

Op dit moment heeft 71.1% van alle Chinezen een mobiele telefoon. Ter vergelijk, het aantal vaste telefoonabonnementen (lijnen) staat op 288.4 miljoen, ofwel 21.5% van de bevolking. Bovenstaande gegevens zijn overigens afkomstig van het Chinese ministerie van Industrie en IT. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.