Nieuws
09 februari 2011 - Ron Smeets

1 miljard SMS'jes op 1 dag, in 1 stad

Iedereen die met oudjaar wel eens nieuwjaarswensen per SMS verstuurd heeft weet dat de veel van de tientallen miljoenen SMS'jes die de drie mobiele netwerken (KPN, Vodafone en T-Mobile) in enkele uren moeten verwerken voor nogal wat vertraging bij de aflevering van die SMS'jes zorgt.

Welnu, in Beijing hebben ze daar schijnbaar niet zo veel last van. Daar werden op oudjaarsdag (het Chinese nieuwjaarsfeest dus), alleen in die stad al zo'n 1 miljard SMS'jes verzonden.

Verreweg de meeste berichten werden over het netwerk van China Mobile verstuurd: 770 miljoen. China Unicom, de tweede provider van China, meldde een totaal aantal van 143 miljoen SMS'jes en een piek van 4700 berichten per seconde zo rond 7 uur in de avond. Exacte gegevens over de andere providers worden niet genoemd, maar in totaal zou het alleen in Beijing dus al om 1 miljard SMS'jes gaan, in 1 dag!

Ow ja, in een andere bekende Chinese stad, Shanghai, konden ze er ook wat van hoor. Daar werden op dezelfde dag 920 miljoen SMS'jes met gelukwensen voor het nieuwe jaar verzonden. Berichten over vertraging en overbelaste netwerken werden niet gemeld, maar ik kan mij nauwelijks voorstellen dat dat met deze aantallen geen issue geweest is. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.