Nieuws
23 januari 2010 - Ron Smeets

1 miljard Euro verlies voor Sony Ericsson in 2009

Gezien de cijfers van de eerste drie kwartalen van 2009 zal het weinig mensen verbazen dat Sony Ericsson het zwaarste jaar uit haar nu ruim acht jarige bestaan heeft doorgemaakt. Gisteren presenteerde de Zweeds-Japanse fabrikant de jaarcijfers, en die logen er, met een totaal verlies van ruim 1 miljard Euro, bepaald niet om.

Toch verwacht Sony Ericsson dat 2010 een beter jaar gaat worden. Op zich is dat natuurlijk, na het drama van 2009, niet zo moeilijk maar daarbij moet natuurlijk ook gezegd worden dat er een aantal leuke nieuwe toestellen van de Zweeds-Japanse fabrikant aan zitten te komen die, in potentie, het nodige (verkoop)succes kunnen gaan opleveren.

Belangrijk is daarbij natuurlijk wel dat de (software)kwaliteit van die nieuwe toestellen op peil is en dat de verhalen over terugroep acties en uitstel nu toch echt verleden tijd zijn. Als aan die voorwaarden voldaan wordt, dan voorspel ook ik een beter jaar voor Sony Ericsson, met toestellen als de Xperia X10, Vivaz en de nog niet officieel aangekondigde Kanna, Faith en Robyn.

Kijkend naar de verkoopcijfers dan blijkt de het laatste kwartaal van 2009 al iets beter was dan de kwartalen daarvoor. De Satio en Aino doen het redelijk goed, ondanks wat (kleine) opstart (software)problemen dus de eerste signalen voor 2010 zijn al positiever dan die van een jaar geleden.

Kijkend naar de kille cijfers van 2009 dan zien we eigenlijk alleen 'minnetjes'. Over het gehele jaar verkocht Sony Ericsson 57.1 miljoen toestellen, een daling van 39.5 miljoen ten opzichte van 2008. De omzet bedroeg 6.79 miljard Euro, bijna 4.5 miljard minder dan in 2008. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het enige bedrag dat groeide was het verlies en dat is natuurlijk niet waar een fabrikant de 'groei' verwacht. Werd 2008 nog afgeloten met een verlies van 113 miljoen Euro, in 2009 leverde Sony Ericsson 1.018 miljard Euro in. Voor de liefhebbers van cijfers staat hieronder de complete grafiek. SE-2009-Cijfers