Toestellen
16 juli 2015 - Redactie MobileCowboys

?Van klein naar groot, van duur naar goedkoop

Als er één product trendgevoelig is, dan is het de mobiele telefoon. In het begin van deze eeuw moest je toestel zo klein mogelijk zijn zonder toeters en bellen. Je liep voor schut met een ‘koelkast’ of een telefoon met een antenne. Sinds de komst van de smartphone is de trend dat een mobiele telefoon zo klein mogelijk moet zijn omgekeerd met als resultaat dat een gemiddeld toestel van 5 inch niet meer als groot wordt gezien.

Een ander trendgevoelig gegeven is de prijs van een mobiele telefoon. De Nokia 3310 was ooit een van de duurdere toestellen waar je zo’n 350 gulden (€160) voor neer moest tellen. Had je dit er niet voor over of kon je het niet ophoesten, dan moest je tevreden zijn met een goedkoper model of een toestel van een alternatief merk zoals Alcatel of Motorola. De smartphone heeft het prijsniveau flink doen stijgen met de Samsung Galaxy S6 Edge als nieuwste klapper waar je maar liefst zo’n €800 voor moet neertellen. Dat zijn vijf Nokia 3310 toestellen.

Er komt verandering
Het lijkt erop alsof er verandering aankomt. Huawei is al een tijd bezig met het produceren van goedkope toestellen met high-end specs. Zo is een vlaggenschip uit de P-serie bijna de helft goedkoper dan een vlaggenschip uit de S-serie van Samsung terwijl de specs voor een gemiddelde gebruiker niet veel verschillen. Er zijn nog meer merken die deze trend volgen waaronder Xiaomi en Oneplus. Waarom zou je nog grof geld neerleggen voor een S6 Edge als je voor hetzelfde geld twee toestellen van Huawei of OnePlus kunt kopen? Het grote verschil zit hem in de merkentrouw van mensen die graag vasthouden aan hun geliefde Samsung of Apple. Gelukkig zitten deze twee giganten niet stil en bewegen ze mee met de laatste trend: er komen goedkope toestellen aan. Apple heeft een beginnetje gemaakt met de iPhone 5c en Samsung is druk bezig met haar eigen operating systeem Tizen. Het eerste in India uitgebrachte toestel is vaak verkocht en kostte slechts €70. Dit toestel heeft bij lange na geen vergelijkbare specs met een S6 maar wie weet wat de toekomst zal brengen.

Van dik naar dun
Een hardnekkigere trend die al in de tijd van de Nokia 3310 begonnen is, is de strijd om het dunste toestel. Waar een 3310 meer dan 2 centimeter dik was, is de Huawei P8 slechts 6,4 millimeter dik. Samsung en Apple volgen deze trend met de S6 die slechts 6,8 mm dik is en de iPhone 6 van 6,9 mm. Ook LG gaat de strijd aan met de G4 van slechts 6,3 mm dik! De verwachting is niet dat deze trend zich ooit zal omdraaien, en dat is maar goed ook. Alhoewel, veel mensen dragen een telefoonhoesje om hun toestel waardoor deze al gauw weer een paar millimeter dikker wordt.

Van saai naar gepersonaliseerd
De meeste fabrikanten brengen hun toestellen uit in enkele kleuren waardoor je al snel ‘dezelfde’ hebt als een ander. Helemaal als het toestel waarvoor je hebt gekozen populair is. Waar we ooit met z’n velen dezelfde blauwe 3310 in ons hand hadden, kun je je telefoon nu zo aankleden als jij wilt zodat deze een uniek uiterlijk krijgt. Natuurlijk hangt dit af van de gebruiker en het toestel, zo steek je een gloednieuwe LG Leon al snel in een beschermend LG Leon hoesje om hoge kosten aan schade te voorkomen en is een hoesje met plek voor pasjes en visitekaartjes een snel gemaakte keuze voor een toestel voor zakelijk gebruik. Niet alleen het uiterlijk van je telefoon kun je vandaag de dag naar eigen smaak inrichten, ook het geheugen kun je uitbreiden met een geheugenkaart en je accu vul je aan wanneer jij wilt met een powerbank.

Van simpel tot high-tech
Een ontwikkeling die steeds nieuwe wauw-momenten oplevert, zit in de techniek van de moderne mobiele telefoon. Waar trends voornamelijk terug te zien zijn in het uiterlijk en de prijs van een toestel, zal de grootste groep gebruikers altijd achter verdere ontwikkeling staan waardoor je nóg meer met je toestel kunt. Hoewel het sociaal gezien af en toe niet verkeerd zou zijn als je alleen maar kon bellen of sms’en met je telefoon, is het toch fijn dat je dankzij de LG G4 je spiegelreflexcamera thuis kunt laten en met je Galaxy S6 of Xperia Z3 Plus geen onderwatercamera meer hoeft te kopen op vakantie.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl