Toestellen
02 november 2005 - Ron Smeets

//Mukana verhoogt mobiliteit visueel gehandicapten

Het is een Finse vinding en de naam, //Mukana, betekent zoveel als instappen of meegaan. Voor Visueel gehandicapten zou het wel eens een van de meest revolutionaire 'gadgets' van de laatste jaren kunnen worden.

De //Mukana is een draagbaar apparaatje dat voorzien is van de meest geavanceerde communicatie technieken; een GSM, draadloze headset, GPS module en stemherkenning vormen het hart van het systeem.

Eenmaal in gebruik genomen kan een blinde of slechtziende het apparaat volledig met zijn of haar stem bedienen om bijvoorbeeld de lokatie op te vragen waar men staat, een routeplanner raadplegen of informatie over het openbaar vervoer opvragen. Behalve met stemherkenning kan het toestel ook bediend worden via het ingebouwde braille keypad.

De //Mukana kan om de nek gedragen worden (foto) en is gemaakt van duurzame en flexibele materialen en is weersbestendig.

De uitvinders van de //Mukana, Apula Lopponen, Ville Tikka, Tatu Martilla en Paivi Haaksiluoto hebben hiervoor hun krachten en jarenlange ervaringen op het gebied van ergonomica, design, gebruiksvriendelijkheid en technisch vernuft gebundeld.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.