Nieuws
02 november 2015 - Redactie MobileCowboys

?De toekomst van 4G

De komst van 4G: voor smartphonegebruikers met een ‘need for speed’ een hele verademing. We gingen van een modderpad naar de snelweg. Sinds de uitrol van 4G zijn telefoonproviders continu druk met het versterken van dit netwerk. Verwachtingen van consumenten worden alleen maar hoger. Wat ligt er in de toekomst voor 4G?

4G+

4G+ is de snellere variant van 4G en combineert twee frequentiebanden. Deze techniek zorgt ervoor dat de capaciteit van het netwerk én de snelheid van de verbinding vergroot wordt. Tot de komst van de iPhone 6S konden Apple-fans hier nog geen gebruik van maken. Uit de iPhone 6S specs blijkt dat de nieuwste telg uit de iPhone-familie 4G+ wél aankan. 4G+ is momenteel alleen in grote steden beschikbaar en zou downloadsnelheden van 200 Mbit/s moeten halen. Het is onzeker wanneer deze snelheden worden uitgerold in heel Nederland.

Bellen over 4G

Vanaf begin 2016 is het voor gebruikers ook mogelijk om te bellen via het 4G-netwerk. Momenteel schakelt je telefoon terug naar 3G als je een telefoontje pleegt. Die schakeling duurt best lang. Providers als T-Mobile en KPN gaan gebruik maken van VoLTE, waardoor dit terugschakelen onnodig wordt. VoLTE staat voor ‘Voice over LTE’.

4G in vliegtuigen

WiFi in de trein was al een hele verbetering natuurlijk. Maar Tinderen in het vliegtuig wordt in de nabije toekomst ook mogelijk. Britse satellietexploitant Inmarsat en provider Deutsche Telecom werken momenteel samen aan 4G voor in vliegtuigen in het Europese luchtruim. Begin 2016 zullen de eerste tests met vliegtuigen van luchtvaartbedrijf Lufthansa worden uitgevoerd. Om vliegtuigen van alle 28 Europese lidstaten van 4G-internet te voorzien, worden de satellietsystemen van Inmarsat ingezet. Het is onduidelijk wat de kosten van dit project zijn en wat inzet van 4G gaat kosten. Het is de bedoeling dat reizigers in 2017 in de lucht online kunnen zijn.

Overgang naar 5G

De logische opvolger van 4G noemen we 5G. De natte droom voor iedereen met een smartphone buiten het bereik van een WiFi-punt. Over de snelheid hiervan is nog niet veel bekend, alleen dat het honderd keer sneller is dan 4G-internet. Zuid-Korea investeert flink wat tijd en mankracht om 5G in 2020 uit te rollen. Onze eigen Neelie Kroes maakte 50 miljoen vrij voor het aanleggen van een 5G-netwerk in Nederland, maar in welk jaar de uitrol plaats moet vinden, mag Joost weten.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl