Entertainment
21 mei 2015 - Jeroen de Hooge

?7 zomertips voor jou en je smartphone

De zomer komt eraan en dat betekent dat jij en je smartphone weer veel zon, zandkorrels, feestjes of reisjes tegemoet gaan. En daar kun je maar beter goed op voorbereid zijn voordat het voor één van beide, of allebei, verkeerd afloopt. Met de onderstaande 7 tips haal je de hele zomer het beste uit je tweede natuur!

Tip 1. Wees sociaal
We beginnen met een ‘anti-smartphone’ tip. In 2014 bleek dat we per dag gemiddeld 221 keer iets op onze smartphone doen in meer dan 3 uur per dag. En dat begint ’s ochtends als je net wakker bent. Zorg dat je je geliefde stukje techniek niet aanraakt tijdens een date, gezellige bbq of verjaardag. Hoe meer je op je smartphone kijkt, hoe minder sociaal je overkomt. Tenzij je op een oersaaie verjaardag bent natuurlijk.

Tip 2. Power up!
Natuurlijk hebben we dat dure toestel niet voor niets gekocht. Gebruiken dat ding dus! Helaas bestaan er nog geen oneindige accu’s waarmee je dagenlang met je smartphone kunt doen maar is het tegendeel orde van de dag: een lege batterij wanneer het niet uitkomt. En opladen als je on the go bent kan soms een flinke uitdaging zijn. Gelukkig is er een uitkomst, tegenwoordig is de powerbank onze redder in nood. Kies een zo klein mogelijke powerbank die je makkelijk kunt meedragen en je smartphone is altijd opgeladen.

Tip 3. Level up!
Lang niet iedereen haalt het beste uit zijn of haar smartphone. Sterker nog, voor de meesten kan het gebruiksgemak van je toestel nog stukken omhoog. Ben je op een onvergetelijke plek of zie je een super bijzondere vogel op je wereldreis? Maak een haarscherpe foto met een opzetlens die de kwaliteit van je foto vele malen verbetert! En vergeet de antischittering screenprotector niet om je scherm normaal te kunnen aflezen als je ligt te luieren op een strandstoel of tijdens een drankje op het terras.

Tip 4. Beschermen tegen zand en zon
In de zomer loopt je smartphone veel meer gevaar dan anders. Zon, zee en feestjes zijn de grootste gevaren. Veel voorkomende irritaties zijn oververhitting, een vochtig en daardoor niet werkend scherm en zandkorrels in je toestel. Een telefoonhoesje is in de zomer extra nuttig: beschermt tegen oververhitting, omvallende drankjes en krassen op je scherm door zandkorrels. Er zijn verschillende mogelijkheden, hoesjes die volledig beschermen tot minimalistisch. Behalve dat je toestel goed beschermd is, zorgt het hoesje meteen voor een super coole uitstraling van jou en je telefoon.

Tip 5. Voorkom terrasroof
Het klinkt heel logisch maar je herkent jezelf ongetwijfeld: neerdalen op een heerlijk zonnig terras, smartphone op tafel, drankje bestellen en genieten van het zonnetje. Je toestel is nergens meer veilig, ook niet als hij binnen handbereik ligt voor grijpgrage voorbijgangers. Een bekende truc is het foldertje waarmee zogenaamde ‘verkopers’ langs je tafeltje komen die ze vervolgens op je telefoon leggen. Ze leiden je af met hun verhaal en lopen weg met foldertje én smartphone. Tegen de tijd dat jij het doorhebt, zijn de dieven nergens meer te bekennen. Berg je toestel dus goed op en voorkom dat je de zoveelste bent wiens iPhone of peperdure smartphone op simpele wijze wordt gestolen.

Pas ook goed op als je naar een festival of groot evenement gaat. Bewaar je telefoon niet in je kontzak, een tas op je rug en geef hem ook niet zomaar uit handen. Bewaar hem dichtbij, het liefst zo dichtbij dat je hem kunt voelen. Lekker intiem, maar dat mag ook wel met het apparaat dat je 24/7 bij je hebt.

Tip 6. Share your pleasure
Na een zonnige dag buiten de deur is niets lekkerder dan ’s avonds lekker verder relaxen en genieten van een goede serie of film met vrienden of vriendinnen. Op TV vind je niet altijd een leuk programma en niet iedereen heeft een abonnement op een filmdienst. Is er iemand in de groep die een Netflix abonnement heeft? Dan is een Chromecast of Apple TV dé uitkomst. Neem deze handige ontvanger in USB-stick formaat altijd voor de zekerheid mee, en je kans op een topavond is groter dan ooit. Je plugt de stick in een TV, installeert de bijbehorende app op je smartphone, logt in op je Netflix account en het feest kan beginnen. Supersnel streamen in perfecte kwaliteit! Op vakantie in het buitenland is dit ook een ideale oplossing als je beschikt over een wifi verbinding en als je verblijf een TV met USB ingang aanbiedt.

Tip 7. Houd het droog
De grootste angst van iedereen met een niet-waterdichte smartphone: je springt in het water en beseft dat je je telefoon nog bij je hebt. Wil je er alles aan doen om je digitale leven te redden? Trek een sprintje het water uit, haal je batterij en simkaart eruit en leg je toestel in een bak met ongekookte rijst. Het water trekt in de rijst en je toestel heeft kans op overleving. Makkelijker gezegd dan gedaan want niet iedereen heeft een pak rijst bij zich op een dagje zwembad of tijdens een vakantie naar een tropisch land. Heb je geen rijst bij je, dan wordt het snel op zoek naar een Aziatisch restaurant.

Over de auteur: Jeroen de Hooge
 
Jeroen is werkzaam als Managing Director bij The Blog Idea Factory BV, uitgever van ondermeer Dutchcowboys, Travelvalley & Carrepublic. Behalve liefhebber van tech & gadgets is hij ook Audigek.